Rode Bieten Invriezen

Rode bieten invriezen

Rode bieten invriezen kun je eigenlijk op twee verschillende methoden doen. Bij beide methoden moet je de bietjes eerst schoonmaken. Snij het blad eraf en een klein stukje van de bovenkant, en snij ook de wortel en een klein stukje van de onderkant eraf.

Dan moeten de bieten eerst goed schoon gemaakt worden. Borstel eventueel de schil goed schoon onder stromend water. Er kan immers zand aanzitten en dat is niet lekker als dit in de bietjes komt.

Rode bieten invriezen

Je kunt de bietjes simpelweg een 3 a 4 minuten blancheren om deze vervolgens van het vel te ontdoen. Dit is dan meteen ook het nadeel aan deze methode, want het velletje gaat er wat minder makkelijk af.

Je kunt de bieten ook volledig koken. Het voordeel is dan dat het velletjes er makkelijk af te halen is. Afhankelijk van jonge en oudere bieten is de kooktijd tussen de 20 en 60 minuten.

Voordat je de bietjes invriest, kun je deze nog raspen of in plakjes snijden.

Als je de bietjes uit de vriezer haalt hoef je deze niet eerst te ontdooien, maar het mag wel. Bij methode 1 moet je de groente nog volledig koken. Bij methode 2 hoef je de bieten alleen maar op te warmen. Let op, het mag in dit geval dus niet meer koken.

Overigens kun je de bieten ook prima wecken. Ook hier kun je kiezen om alleen te blacheren of geheel te koken voordat je de groente in weckpotten doet. Daarna in de weckketel inmaken, en de bietjes blijven tot een half jaar goed.

Anders bewaren

Verse bieten kunnen tot een week goed blijven in de koelkast, mits het blad er nog aanzit.

Zit het blad er niet meer aan kun je de bieten nog 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je bietjes in een moestuin staan, dan kun je de bieten ook in de grond bewaren. Dat wil zeggen, zolang het niet vriest. In dit geval kun je, soms heb je immers winters zonder vorst, kun je de rode bieten tot in het vroege voorjaar in de volle grond laten staan.